miercuri, 6 octombrie 2010

Golem de Gustav Meyrink

In labirintul ghetoului evreiesc din Praga, in care locuitorii s-au refugiat in marunte activitati cotidiene, o creatura malefica reapare si bantuie orasul: Golemul, figura de argila rosie, care este insufletita prin artificii magice si care personifica dereglarea omului in societatea moderna. Golemul vine din neant si se intoarce acolo o data la treizeci si trei de ani, prin invocarea formulei magice a cabalei.

Facut din lut, el are o existenta masinala, este un sinistru automat lipsit de constiinta. La fiecare aparitie, ii inspaimanta pe toti, insa apoi nimeni nu-si mai aminteste de iinfatisarea sa. Timpul pare incalcit intr-o bucla interminabila, iar personajele inchise pe scena unui teatru fara iesire. Este un univers claustrofobic, captivant si decadent, plin de fantastic si de misticism.



Este genul de carte pe care o citesti foarte atent,incerci sa reti cat mai multe detalii si desi cand o termini sti tot ce s-a intamplat si cum s-a terminat iti lasa sentimentul profund ca defapt nu sti nimic,ca totul este invaluit in ceata,ca tu inauntrul tau sti ce s-a intamplat dar nu poti exprima in cuvinte.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu